Norrbostämman 2023

Foto: Raphael Vargas

Programvärd: Hasse Persson (han från Sök å finn)
Med reservation för ändringar
Mer info: hembygd.se/norrbo

Söndag 9 juli

11.00

Stämmogudstjänst i Norrbo kyrka

Stora scenen:

13.00

Allspel under ledning av Marita Sandberg

13.30

Öppen scen

14.00

Gagnef spelmanslag

Gagnefs Spelmanslag bildades 1950 och har sen dess oförtrutet spelat både i glädje och sorg såsom livet är. Vi år naturligtvis en del av Dalarnas Spelmansförbund som i år firar 80 år av Gemenskap och glädje!
Gagnefs Kommun ligger där Öster-och Västerdalälvarna flyter samman. Folkmusiken har också påverkats av intryck från både öster och väster. De indelta soldaterna passerade tillsammans med både säckpipare och fiolspelmän på väg till Rommehed för exercis.
De mest namnkunniga spelmännen i vår kommun är Anders Frisell och Olof Tillman vilka var med och representerade Dalarnas spelmän på den av Anders Zorn arrangerade Riksspelmansstämman på Skansen 1910.


14.30

Karuscha, Hälsinglands eget klezmerband som spelar klezmer och så mycket annat…

Bodil Nylander – fiol
Charliene Kiffer Goude – dragspel, sång
Marika Andersson – blockflöjt
Daniel Bertils – klarinett och saxofon
Lars Berglund – strängar och sång
Kristina Bladin – Sousafon, fiol, domra
Inge Sylvén – kontrabas 
Gunnar Persson – cajon


15.00

Järvsö spelmanslag

Järvsö Spelmanslag består av ett gäng glada musikanter som trivs tillsammans. Fokus ligger på att ha roligt med varandra, lyssnarna och dansarna när de spelar. Repertoaren och arrangemangen som vuxit fram med tiden är gedigna men har också samtida influenser.


15.30

Mitt liv i musiken. Vissångaren Jan-Olof Andersson tar oss med på en spännande livsresa i den svenska visans tjänst

Sångaren, gitarristen, pedagogen och sångskrivaren Jan-Olof Andersson har arbetat professionellt med den svenska visan i norden sedan 1976 och är känd för sina djupdykningar i den svenska vistraditionen, instrumentala solostycken för gitarr samt egna sånger och tonsättningar. Jan-Olof tilldelades ”Svenska Vispriset” 2014, nominerades i kategori ”årets traditionsbärare” vid folk- och världsmusik-galan i Västerås 2016 där han röstades fram till seger i denna kategori med motiveringen: ”Årets traditionsbärare är en nyfiken, kreativ utforskare av en folklig tradition med djupa anor. Vår pristagare har också ägnat en stor del av sin livsgärning åt att förmedla sitt djupa kunnande till nästa generation. En skicklig och mångsidig artist som allvarsamt men också lekfullt vårdar och förnyar traditionen.”
Jan-Olof samarbetar ofta och gärna med körer, instrumentalensembler och storband, men här får vi uppleva honom tillsammans med sin eviga följeslagare, den akustiska gitarren.
Jan-Olof har tilldelats många stipendier och utmärkelser för sitt arbete inom viskonstens område, nu senast ett Olle Adolphson-stipendium 2021 och Taubesällskapets Trubadurpris 2016, och anlitas ofta som gästlärare vid kurser och seminarier.
”Hans framtoning är enkel och utan åthävor, nyanserad, mångfacetterad och med en total närvaro som trollbinder, egna visor med vardagliga funderingar kring konsten att leva, om kärleken och andra existentiella frågor med en allmängiltighet som berör oss alla. Ta för er!” (Sid Janson)


16.30

Norrbo spelmanslag

Norrbo spelmanslag bjuder på en blandad repertoar med låtar både från bygden samt utsocknes. Bla kommer laget att spela några låtar av medlemmen Alf Hagström, Hassela.
Norrbo spelmanslag har ett 15 tal medlemmar på fiol, nyckelharpa, dragspel, gitarr och kontrabas. Laget bildades 2004 av dess ledare Marita Sandberg. Repertoaren har genom åren blivit stor och genom olika samarbeten med andra spelmanslag ökat med låtar från andra platser bla Åland.


17.00

Allspel under ledning av Marita Sandberg

Delsbo brudmarsch vid intåget

 1. Forsaminnen D-dur
 2. Orr Jonkes vals B-dur
 3. Norrbo brudmarsch D-dur
 4. Pelles rullpolska B-dur
 5. Skänklåt efter Mattias Blom G-dur
 6. Pipar Jonkes schottis nr 2 D-dur 
 7. A-dur valsen av Hultkläppen  A-dur
 8. Spelmanskvällar i Norrbo/Thillberg C-dur
 9. Ingers brudvals D-dur
 10. Trollens brudmarsch g-moll
 1. Skepparschottis D-dur
 2. Fiolen min Ess-dur
 3. Algot och Beda G-dur
 4. Pipar Jonkes schottis nr 1 D-dur
 5. Delsbo valsen D-moll/F-dur
 6. 12.an av from Olle G-dur
 7. Friarlåten C-dur
 8. Trollet i skäkten D-dur
 9. Glada Nisses hambo G-dur
 10. Wigers polska G-dur

Danslogen:

14.00

Trolleri med Jakob Ljungkvist

Foto: Johanna Syrén

Trolleriföreställning
En föreställning med trollkarlen Jakob Ljungkvist passar små stora. Alla älskar magi och det gör Jakob med. Omöjliga konster blandas med tokigheter och mycket skratt. Precis som trolleri ska upplevas. Välkommen till en magisk stund, välkommen till Jakobs magiska värld.


18.00

Dans på lövad loge

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.